Forum Czarne Perły
Witaj na forum poświęconym koniom, w szczególności koniom fryzyjskim.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepisy...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Czarne Perły Strona Główna -> Wszystko i nic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cinnamon_Girl




Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mroczna strona Lublina :>

PostWysłany: Śro 16:52, 21 Gru 2005    Temat postu: Przepisy...

Zainspirowana nadchodzącymi świętami i tematem na jakimś tam forum....zakładam takie coś... Mr. Green . Możemy powymieniać się przepisami na ciasteczka, sałatki, może jakieś suuuper potrawy Very Happy . Wprawdzie do kuchni mam dwie lewe ręce ale może rodziny nie wytruję Smile . Poza tym obiecałam Mróweczce przepis na ciacha ryżowe Twisted Evil . A teraz do rzeczy:

Ciasteczka Ryżowe Razz

- paczka kleiku ryżowego (drogi jak cholera ale naprawde warto bo ciacha pyszne)
- kostka margaryny
- 3 jaja
- szklanka cukru
- 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem lub konfitura

Z podanych składników zagniatamy ciasto (naturalnie narazie bez udziału dżemu/konfitury Razz ). Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je luźno na blaszce wyścielonej specjalnym pergaminem lub folią do pieczenia. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie. Ciasteczka pieczemy na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z pieca do każdego wgłębienia zapodajemy trochę dżemu lub konfitury.

P.S. Ja wolę wersję bezdżemową tudzież bezkonfiturową bo wtedy mogę cieszyć się w pełni smakiem ciasteczek, ale to już takie moje małe zboczenie Very Happy . Smacznego! Pozdrawiam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aien




Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin :)

PostWysłany: Śro 20:55, 21 Gru 2005    Temat postu:

jak sie otruję to zobaczysz!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroweczka23
Gość






PostWysłany: Czw 12:41, 22 Gru 2005    Temat postu:

Surprised Shocked zabieram na weekend kuchnie ze soba Laughing juz spisalam i bede kombinowala jak to dziala Laughing i po weekendzie wrzuce pocieszanki Very Happy
Powrót do góry
Cinnamon_Girl




Dołączył: 26 Lip 2005
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: mroczna strona Lublina :>

PostWysłany: Pon 16:14, 26 Gru 2005    Temat postu:

Troche pozno ale...Very Happy ....przepis by Teklunia z Dogomanii:

PIERNICZKI SWIATECZNE

50 dag mąki
20 dag cukru pudru (ew. normalnego)
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Miód podgrzać z cukrem, masłem i przyprawą korzenną, aż ładnie się połaczą i bedą miały płynną konsystencję. Zostawić do przestygnięcia.
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, dodać podgrzany płyn oraz całe jajko.
Zagnieść ciasto energicznie i długo, aż będzie gładkie i jednolite w dotyku.
Włożyć na trochę do lodówki (ja ten etap pomijam, bo mi się czekać nie chce ).
Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubośc 3-5mm. Wykrawać dowolne kształty. Można robić zapałką różne dziurki i wzorki, a także otwory na nitkę do zawieszenia na choinkę (odpowiednio większą bo ciasteczka urosną).
Układać na blasze i odstępach, piec w temp. 150 stopni przez ok. 10 min.
Trzeba uważać żeby nie było za długo, bo staną się gorzkawe. Mają być lekko złotawe.
Ozdabiać lukrem.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza

LUKIER:

15 dag cukru pudru
1 białko
papier

Białko ubić w misce, stopniowo dodawać cukier, aż lukier nabierze konsystencji pasty do zębów.
Polewę porozkładać do kilku małych miseczek i zabarwiaj barwnikami – mogą to być gotowe barwniki spożywcze lub jakieś naturalne (na czerwono - barszcz lub sok z buraków, a żółto - kurkuma, na zielono - sok ze szpinaku, niebieskiego niestety nie wymyśliłam ). Wystarczy kilka kropli.
Z papieru wyciąć kwadrat i złożyć go w trójkąt. Czubek zwinąć tak, aby powstał mały dziubek, odciąć końcówkę, wlewać do tubki lukier i delikatnie naciskać na masę, żeby ozdabić ciastka.
Polewę suszyć na świeżym powietrzu.

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Niestety nie mialam czasu wyprobowac przepisu ale czas to zmienic.... Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mona




Dołączył: 02 Lip 2005
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Elbląg

PostWysłany: Wto 0:46, 27 Gru 2005    Temat postu:

Ciacha ryżowe, brzmi zachęcająco, nieomieszkam wypróbować przepisu Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KarolKatarzyna




Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ok.Lwówka Wlkp.

PostWysłany: Sob 20:27, 13 Maj 2006    Temat postu:

smakuje też zachęcająo tylko
Cytat:
- paczka kleiku ryżowego
ta jednostka miary jest mało precyzyjna . Kuleczki się rozpłynęły ale w postaci ciasteczek też były dobre
następnym razem użyjemy dwóch paczek-standardowa ma 200gr to chyba zbyt mało na kostkę margaryny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Czarne Perły Strona Główna -> Wszystko i nic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin